Klíčení fazolí mungo zvýší jejich stravitelnost

Zastánci Tradiční čínské medicíny, Ájurvédy, nebo jiných endemických metod lidového léčitelství jsou si dobře vědomi, že s rakovinou trávicího traktu úzce souvisí nadbytek stresu, nedostatek odpočinku a přepracování, ale především nevhodná strava. Žaludek, dvanácterník, tenké a tlusté střevo přichází primárně do kontaktu s potravou a velmi tedy záleží na jejím složení. V současné populaci je stále velkým problémem nedostatek vlákniny a převažující poměr zdravých tuků vůči těm nezdravým, převážně živočišným, anebo ztuženým rostlinným tukům (margarínům).

zelené fazolové lusky

Podstatný, a mnohdy přímo klíčový význam pro podporu trávení a pro prevenci před nádorovým bujením mají luštěniny. Tolik opomíjená potravina, která se ve školních jídelnách a v zaměstnaneckém stravování objevuje jen velmi zřídka, častokrát v nevhodné kombinaci s vařeným vejcem nebo vepřovým masem, a řada strávníků se jí vyhýbá i při přípravě pokrmů doma.
Lidé bohužel mnohdy neví, jak luštěniny upravit, a odrazuje je nadýmání a příliš složité a zdlouhavé vaření, ale při troše zájmu lze nalézt na Internetu návody a recepty na přípravu podepřené osobními zkušenostmi. Rozhodně nemůžete šlápnout vedle, jestliže si pořídíte tlakový hrnec, budete luštěniny před vařením namáčet, a uděláte ještě lépe, když je necháte naklíčit. Klíčením se zvýší využitelnost všech důležitých složek a vzroste obsah vitamínů a enzymů.

velké červené fazole

Naklíčené luštěniny lidské tělo lépe využije

Pro začátek je ideální cizrna a drobné fazolky adzuki a mungo. Fazole mungo klíčení Naklíčeno je proces velmi snadný, semena začnou vypouštět mladé rostlinky velmi rychle a spolu s klíčky je můžeme přidávat do zeleninových salátů, anebo je jíst jen tak, samotné. Jsou velmi chutné, křupavé a šťavnaté, a to byl také důvod začít je prodávat ve velkém množství ve většině supermarketů již krátce po sametové revoluci. Výhodnější je pochopitelně nechat je naklíčit doma, kde máte jistotu, že budou klíčky čerstvé. Uskladnit by se měly v chladničce jen na dva až tři dny, protože pak začínají hořknout a mohou se na nich objevit i zárodky plísní.